A Flash végnapjait éljük


Steve Jobs öt évvel ezelőtt írt nyílt levelet, hamarosan pedig már az Amazon is tiltani fogja. Szinte mindenki nyer.

Amikor Gondolatok a Flashről címmel öt évvel ezelőtt Steve Jobs nyílt levelet fogalmazott meg az Adobe számára, pontokba szedte problémáit a platformmal. Ezek között az erőforrás-pazarlás, az apró érintőkijelzőkön tapasztalható nehézkes kezelés és érdekes módon a rendszer zártsága is szerepelt.

Akkoriban még a PC volt a király, és az optimalizálás sokadrangú feladat volt. Az Apple vezére azonban nem engedte be sem az iPhone, sem az iPad gépekre a Flasht, mondván nem veszítenek annyit a felhasználók, mint amennyit nyernek azáltal, hogy nem tudja leszívni az akkumulátorokat és nem teszi ki felesleges biztonsági kockázatnak az eszközöket.

Sokan bírálták Jobs döntését, azonban mára a Firefoxban alapértelmezésként le van tiltva a szolgáltatás, a YouTube már áttért, de a Google hirdetéseket is kötelező jelleggel konvertálják HTML5-re és a Safari böngésző is csak akkor engedi futtatni a plugint, ha az a legfrissebb verzióra van frissítve.

Szeptember elsejétől az Amazon is kizárólag HTML5 reklámokat fogad be a hirdetési platformjára, ami az egyik utolsó szög lehet a Flash koporsójába. Az Adobe megoldása idén 19 éves, nem érintőképernyőre született. Ma, amikor az első számú tartalomfogyasztás okostelefonon történik, ahol a Flash szinte egyáltalán nem támogatott, érthető a változást sürgető lépések sora.

Úgy tűnik, a platformnak végképp befellegzett, a tartalomfogyasztási szokások megváltozása révén kénytelenek váltani a szolgáltatók és a reklámügynökségek egyaránt. Ennek a végfelhasználók pedig örülhetnek, ahogy a tartalomszolgáltatók is lassan elfelejthetik a Flash és a HTML5 platformok frissen tartását, koncentrálhatnak az utóbbira.

Az erőforrásigények csökkenése mellett a biztonsági kockázatok is alacsonyabb szintre kerülnek, az utóbbi időben az Adobe nem győzi ugyanis foltozni a Flasht, miközben a Cisco biztonsági jelentése arra az eredményre jutott, hogy a platform okozza a legnagyobb veszélyforrást.

Forrás: ITcafe