Ennyi, vége, nincs tovább. Elfogyott az internet!


lan káosz

Szerintem itt még találni üres portot. Talán fel sem tűnne ha valamit kihúznánk…

Megtelt az internet, legalábbis az Egyesült Államokban: most már tényleg nincs több olyan kiosztható IP-cím, ami az IPv4 szabványba illene, írja  az Ars Technika szakportál.

Ez persze pont olyan évről évre visszatérő világvége jóslat, mint ahogyan egy időben mindig bejelentették, hogy nem lesz Művészetek Völgye vagy hogy megint csak nullszaldós volt a Sziget.

Az IP-címek egyébként azért fogyhatnak el, mert az internet címzési rendszere, az IPv4 úgy lett kialakítva, hogy 32 biten ábrázol egy ip-címet, vagyis összesen kettő a harminckettediken (4 294 967 296) cím létezik – amíg át nem állunk végre az ennél nagyságrendekkel több címet biztosító IPv6-ra.

o-GOOGLE-DATA-CENTERS

Ha hinnénk az összeesküvés elméletekben, azt is gondolhatnánk, a Google itt pocsékolja a címeket. Ráadásul szánt szándékkal.

Ez sajnos nem megy olyan könnyen: öt éve is ugyanígy kongtak a vészharangok, mint most.

A mostani helyhiány viszont tényleg komoly!

Az Egyesült Államokban, Kanadában és a Karib-tengeri szigetek egy részén is az helyzet állt elő, hogy nem tudnak több IP-címet adni az igénylő cégeknek. Így azoknak nem sok választásuk marad:

  • várólistára kerülnek,
  • megpróbálnak venni valakitől egy már nem használt, de létező IPv4-szabvány szerinti IP-címet (ez nem olcsó mulatság, a Microsoft pár éve 7,5 millió dollárért vette meg egy csődbe ment kanadai távközlési cég, a Nortel összes, ki nem osztott ip-címét, egészen pontosan 666 624-et),
  • vagy az IPv6-szabványra kell áttérniük, hiszen ott még az IP-címek 99,967 százaléka szabad.

Az IPv6-ra való átállás azonban iszonyúan lassan megy jelenleg, mivel a teljes átálláshoz világ összes szerverét, routerét, modemét és egyéb hálózati eszközét fel kell készíteni arra, hogy a címeket 32 helyett 128 jegyű számként kezelje.

forrás: