Hamarosan frissül a Google Pingvin algoritmusa


Nemrég a Twitteren provokálták Gary Illyést, a Google egyik új “megmondó emberét”, hogy most már kijöhetnének az új Pingvin algoritmussal. A válasz egyszerű volt: Nem élesítünk olyat, ami még nincs kész teljesen. Ez egyrészről az jelenti, hogy dolgoznak rajta és nemsokára élesítik is a friss változatot, másrészről azt is hogy ismét lehetőség van a visszajutásra a büntetett oldalak számára.

Pontos időpontot nem jelentettek be még és nem is fognak. A Google szócsövének elmondása szerint csak akkor fogják kiadni, amikor teljesen készen lesz. A korábbi nyilatkozatok alapján ez várhatóan decemberben, vagy jövő év elején lesz esedékes.

A tavaly októberi kiadás óta ez lesz az első hivatalos Pingvin frissítés. Ez jó alkalom lehet azoknak a weboldal tulajdonosoknak, akiknek weboldalát sújtotta és azóta eltávolíttatta a rossz linkjeit, vagy használta a linkvisszautasító eszközt a Search Console-ban. Nekik most esélyük lehet visszanyerni a korábbi pozícióikat. Természetesen ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenki vissza fog kerülni.

MIT HOZ A MOSTANI PINGVIN FRISSÍTÉS?
A mostani kiadás lényeges újdonsága az lesz, hogy ezentúl folyamatos lefutású, vagy ha úgy tetszik valós idejű lesz a Pingvin algoritmus. Ennek lényege az, hogy a frissítés után az egyes büntetések és azok feloldása nem egy-egy újabb frissítéskor fognak megtörténni, hanem azonnal. Ennek következményeként egy büntetett weboldalnak jó eséllyel nem kell majd mindig megvárnia a következő verziót a büntetés feloldásához. A rossz linkek eltávolítása, visszautasítása, tehát a probléma megoldása után akár egyből javulhat majd a helyzet elviekben. Természetesen fordított irányban is igaz ugyanez, tehát bármikor büntethetés kaphatnak a “rossz linkekkel ügyeskedő” weboldalak. Nagy kérdés persze, hogy a büntetés időtartama mekkora, illetve ténylegesen miként fog működni a dolog.

Az újítás tehát elviekben jó irányba mutat, hiszen felgyorsulhatnak a folyamatok, így a pozíció visszanyerése is (de persze a büntetés is). A kiadást korábban 2015-re ígérték, ami azt jelenti, hogy a következő másfél hónapban várakozhatunk (és remélhetjük, hogy az ünnepek alatt nem lesz “váratlan” meglepetés :)), de akár az is lehet hogy 2016. év elejére csúszik a következő Pingvin algoritmus frissítés.

forrás