Ingyen Windows? Ha időben vált!


A Windows 7, 8.1 és Phone 8.1 rendszerekről engedélyezi a váltást a Microsoft. Így talán legyűrik a fragmentációt.

A Microsoft az elmúlt évben bemutatott Windows 10 operációs rendszer kapcsán hivatalosan is bejelentette, hogy a felhasználók egy évig ingyenesen válthatnak az új operációs rendszerre, ha rendelkeznek eredeti Windows 7, 8.1, illetve Phone 8.1 operációs rendszerrel.

A licenc örökre szól, így a frissítés után a felhasználó a Windows 10 életciklusának végéig megkapja a szükséges terméktámogatást, ha rajta hagyja a rendszert az adott eszközön.

win10

A fenti döntés leegyszerűsítheti majd a fejlesztők életét, hiszen felgyorsíthatja a Windows 10-re való átállást, így a programozók bátran célozhatják a Microsoft legmodernebb operációs rendszerét, esetleg háttérbe szorítva a Windows 7, 8.1, illetve Phone 8.1 opciókat.

A Windows 10 tesztelése egyébként folytatódik. A következő héten az Insider tagok új verziót kapnak, Februárban érkezik a Windows 10 első telefonos verziója, illetve egyre több nyelv támogatása kerül be. Hamarosan pedig megjelenik az első publikus tesztverzió, amit bárki letölthet.

Ha a fejlesztői előzetest szeretnéé letölteni, és esetleg teszteleni azt is megteheti az Insider program keretein belül.

 És hogyan is fog ez működni?
GY.I.K

Akkor most tényleg teljesen ingyenes lesz a Windows 10?

Nem, nem a Windows 10 lesz ingyenes, hanem a frissítés rá a már meglévő Windows-okról. Tehát az új rendszerre csak az tud majd teljesen díjmentesen váltani, akinek már eddig is volt egy legális Windows-a – pl. mert megvette a boltban, megvásárolta online a Microsofttól, vagy előtelepítve kapta új gépén. Ezt a Windows-t tudja majd az illető ingyen frissíteni az új rendszerre.

Pontosan mely Windows-okról lehet majd ingyen váltani a Windows 10-re?

A Microsoft bejelentése szerint az ingyenes frissítésre a Windows 7-et, Windows 8.1-et, illetve Windows Phone 8.1-et birtokló és futtató felhasználók tarthatnak majd igényt. Az említett rendszerek minden alváltozata (Home, Professional, Ultimate) esetében elérhető lesz a lehetőség, kivéve az Enterprise kiadásokat, amik nem, illetve csak a vállalati előfizetés keretében lesznek frissíthetők. Nem fog ingyenes upgrade járni a Windows RT-hez sem, amivel egyes táblagépek érkeztek.

Jogosult vagyok a frissítésre. Hogyan jutok hozzá a Windows 10-hez?

Az ingyenes frissítést a Microsoft alapvetően a Windows Update-en keresztül fogja elérhetővé tenni, tehát az magukba az alapot szolgáltató rendszerekbe épített frissítési szolgáltatáson keresztül lesz letölthető és telepíthető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a frissítéshez internet-kapcsolat lesz szükséges, és ezen keresztül kell majd lehúzni a vélhetően több gigára rúgó telepítőt, minden gépre külön.

Meddig lesz lehetőségem az ingyenes frissítésre?

A Microsoft által elmondottak szerint a fent említett rendszerek felhasználói a rendszer végleges változatának kiadását követő egy évig tudnak majd ingyenesen áttérni a Windows 10-re. Bár frissíteni ezt követően is lehet majd az új Windows-ra, ekkor már csak – egy egyelőre még ismeretlen – összegért cserébe lehet majd megvenni az ehhez szükséges jogokat.

Ez azt jelenti, hogy ha áttérek a Windows 10-re, akkor egy év után fizetnem kell?

Nem. A Microsoft egyértelművé tette, hogy azok számára, akik az említett egy éven belül térnek át, az egy év lejártát követően is ingyenes lesz az addig feltelepített Windows 10 használata. Utóbbihoz a Microsoft ugyanúgy biztosítja majd a frissítéseket is, mint a teljes értékű, pénzért megvásárolt példányokhoz.

Oké. Át akarok állni a Windows 10-re. Mikortól tehetem ezt meg?

A Windows 10 egy előzetes változata már múlt év őszétől kezdve szabadon letölthetőmindenki számára – így elvileg akár már most is tök ingyen felrakhatja bárki a Windows 10-et. Ugyanakkor ez az előzetes még hibákat tartalmazhat, egy csomó funkció nincs még benne, és ráadásul csak korlátos ideig fog működni: vélhetően valamikor 2016 elején leáll majd. Ráadásul ez önmagában nem szolgáltat majd jogalapot a Windows 10 végleges változatára történő frissítésre – bár technikailag utóbbi is lehetséges lesz.

Jó. És akkor mikor jelenik meg a Windows 10 végleges kiadása?

Ezt sajnos a Microsoft nem volt hajlandó elárulni a szerdai tájékoztatóján. Ugyanakkor korábban a cég egy képviselője azt mondta, hogy a Windows 10 végleges változatban valamikor nyár végén, ősz elején (augusztus-október táján) válhat majd elérhetővé. Bár a Windows 10 asztali gépek mellett tableteken és mobiltelefonokon is fut majd, ezen eszközökre eltérő időpontokban (vélhetően egy-két hónap eltéréssel) jelenik majd meg.

 

Forrás: Pcforum, Prohardver