Mentőt APP-ból? Természetesen!


Hosszú fejlesztési és tesztelési időszakot követően tegnap megjelent az Országos Mentőszolgálat segélykérő alkalmazása, mellyel a várakozások szerint lerövidíthető a mentőszolgálat(ok) reagálási ideje, valamint számos, az ellátáshoz szükséges információt még a beavatkozás előtt automatikusan megkaphat a kiérkező személyzet.

Az applikáció bejelentése után csaknem egy évvel elérhetővé vált az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Alapítvány által közösen jegyzett „ÉletMentő” nevű mobilapp, mely arra hivatott, hogy az okostelefonokkal rendelkezők gyorsan segítséget kérhessenek, olyan, a helyzetükre és az egészségügyi állapotukra vonatkozó fontos információk automatikus megadásával, melyek összességében lerövidíthetik a beavatkozási időt, illetve gyorsabbá teszik a helyszíni ellátást. 

Az androidos és iOS-es készülékekre letölthető ÉletMentő appban egy központi helyen lévő gyorsgombbal hívható a mentőszolgálat diszpécsere, ezen felül a rendszer automatikusan elküldi a készülék GPS koordinátáit, valamint egyéb, a felhasználó által megadott, az ellátást megkönnyítő adatokat (például krónikus betegség, TAJ-szám) a mentőszolgálat szervereire. Az applikációval akkor is küldhető segélykérés, ha a sérült vagy beteg eszméleténél van, de valamiért nem tud beszélni, netán nem beszéli az ország nyelvét – így gyorsgombokkal tájékoztathatja a mentőszolgálatot arról, ha például mellkasi fájdalmai vagy éppen allergiás reakciói vannak. 

Forrás: Vodafone

Az alkalmazás emellett elsősegély nyújtásához is ellát tudnivalókkal, hiszen a mentőszolgálat kiérkezéséig eltelt idő alatt nyújtott elsősegély bizonyos helyzetekben drasztikusan megnövelheti a túlélési esélyt. Az ÉletMentő app POI adatbázisában továbbá megtalálhatóak a legközelebbi kórházak, gyógyszertárak vagy publikus defibrillátorok pontos elérhetőségei.

Az ÉletMentő alkalmazás jórészt egy nemzetközi fejlesztés részeként válhatott elérhetővé Magyarországon, a hazai igényeknek teljes mértékben megfelelő, lokalizált tartalommal. A cseh Medical Information Technologies által fejlesztett alkalmazás a nemzetközi háttérnek köszönhetően Magyarország határain túl – a szlovák hegyvidéken, valamint Ausztria és Csehország teljes területén – is használható.

Az alkalmazás letölthető a Google Play Áruházból vagy az App Store-ból

Forrás: https://www.hwsw.hu/