Sysadminday 2015


Legyen egy nap, amit az IT-szakemberek megbecsülésének szentelünk. Ez a Sysadmin Day, minden évben július utolsó pénteke (idén: július 31). Immár hagyomány, hogy a napot a HWSW-HUP is ünnepli, így idén is lesz Sysadmin Day itthon!

Hagyománnyá nemesül lassan a tizenöt éves (itthon szervezetten hat éves) Sysadmin Day, a rendszergazdák megbecsülésének nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból idén is összehívjuk a hazai rendszergazda-közösséget, ünnepeljük együtt a sokszor alig látható rendszergazdák egész éves áldozatos munkáját.

Mi a Sysadmin Day?

Paradoxon, hogy a legjobban működő IT a legkevésbé látható. A számítógépek, szerverek, szolgáltatások rendben működnek, az emailek bejönnek-kimennek – miért illetne ezért valakit dicséret? Mert ezek az elképesztően komplex rendszerek folyamatos felügyeletet, karbantartást igényelnek, fennakadásmentes üzemelésük pedig nem magától értődő, ahhoz dedikált szakemberek áldozatos munkájára van szükség.

keep-calm-and-call-a-sysadmin-red

Tizenöt éve indult a kezdeményezés, hogy kapjanak világnapot a rendszergazdák is, amelyen a kollégák, munkaadók (és az egész társadalom) kifejezheti megbecsülését e szakma iránt. Ma, amikor az informatikai rendszerek minden korábbinál bonyolultabbak, és cégeink, intézményeink működését egészében ezekre bízzuk, érdemes egy napot azon szakembereknek is dedikálni, akik ezt üzemeltetik, fenntartják, sokszor munkaidőtől függetlenül, és leggyakrabban forráshiányos körülmények között.

2000-ben elégelte meg egy amerikai rendszergazda, hogy már a titkárnőknek is van világnapjuk, miközben az egyre informatizáltabb cégek és szervezetek infrastruktúrájának működését biztosító szakembereknek még ennyi sem jut. Ted Kekatos így „létrehozta” az ünnepnapot, amely a hozzá kapcsolódó weboldal révén fokozatosan világméretűvé nőtte ki magát.

A hazai rendezvény célja, hogy az infrastruktúra üzemeltetőinek kedvében járjunk és éreztessük megbecsülésünket, függetlenül attól, hogy milyen cégnél/intézménynél dolgoznak és milyen feladatokat látnak el. Nem mellékesen célunk felhívni a figyelmet a rendszergazda munkájának fontosságára és romboljuk a közösségről kialakult káros és alaptalan sztereotípiákat.

Az idei rendezvény tehát július 31-re, a hónap utolsó napjára esik. A belépés regisztrációhoz kötött, ezt az esemény hivatalos oldalán lehet megtenni, ott hamarosan a részletes program is olvasható lesz. A tavalyi rendezvényen mintegy 500 rendszergazda vett részt, kedvcsinálóként a képek itt láthatóak, a HWSW beszámolója pedig itt olvasható.

Forrás: HWSV & Sysadminday.hu