The first


Láttátok már a világ legelső weboldalát?
Ha eddig kimaradt, érdemes pótolni. Jó látni ,honnan is jutottunk el idáig.

http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Az oldalt a web atyjának tekintett Tim Berners-Lee, a CERN-ben dolgozó fizikus hozta létre 1991-ben. Berners-Lee dolgozta ki az internet protokollra épülő world wide webez, vagyis egy olyan rendszert, amelyen kényelmesen lehet szöveges vagy képes tartalmakat lekérni, és az oldalakról egy másik honlap tartalmára is lehet linkelni.

A CERN archív oldala szerint a világ első, működő webcíme a http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt, amely a web működéséről, honlapok létrehozásának lehetőségeről tartalmazott információkat. Sajnos az oldal 1991-es, eredeti állapotáról nem maradtak mentések, az egy évvel későbbi állapotát azonban a web fejlesztését felügyelő World Wide Web Consortium a mai napig őrzi ezen a linken.

Mint látható,akkor még meglehetősen puritán volt, hiszen a lassú, és igen korlátozott számban elérhető internetes kapcsolatok nem tették lehetővé multimédiában gazdag tartalmak továbbítását.

Az első magyar honlap

Nem kellett túl sokat várni a világ többi részén sem a webszerverek és honlapok megjelenésére. Az első hazai honlap a www.fsz.bme.hu címen volt elérhető, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem irányítástechnika és informatika tanszékén üzemeltek be 1993-ban. A tanszék információi szerint nagyjából a világon ötszázadikként indítottak útjára internetes oldalt.

bme-elso-honlap