Új év, új HOAX


Kellemetlen pillanatok az interneten? Az ünnepek alatt voltak meggondolatlan, spicces, mámoros pillanatai, amit megbánt?
Lehet, hogy már késő.

Bizonyára néhányan viszont látták a szilveszteri fotóikat, és most elkeseredett szélmalomharcba kezdtek az ellen, amiért felregisztráltak, és adták meg önzetlenül az adataikat.
Most  kétségbeesetten próbálnak meg érvényt szerezni vélt jogaiknak, anélkül, hogy tisztában lennének az érvényben lévő adatvédelmi szabályokkal.

Az ominózus próbálkozás pedig így hangzik:

„2015. január 8-tól nem adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt-, és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára.
Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). Megjegyzés:
A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd, lemásolhatod ezt a verziót.
Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. NE OSZD MEG. MUSZÁJ, lemásolnod és kiraknod sajátként a profilodra”

Természetesen a Facebook ezt soha nem fogja semmilyen szinten tudomásul venni, hisz egy szerződéshez mindkét fél beleegyezésére szükség van, és egyenlőre csak a Facebooknak van érvényes szerződésük a felhasználókkal szemben.

De, ha már aggódunk az adataink, illetve a személyiségi jogaink miatt, íme, a Facebook hivatalos adatvédelmi szabályzatának egy részlete:
” Miközben lehetővé teszed számunkra a rólad kapott információk felhasználását, továbbra is te rendelkezel az összes adatoddal. A bizalmad fontos számunkra, éppen ezért nem osztunk meg rólad szóló információkat másokkal, kivéve, ha:

  • megkaptuk rá az engedélyedet;
  • értesítettünk téged, azaz tájékoztattunk róla ebben a szabályzatban; vagy
  • eltávolítottuk a nevedet és minden olyan adatot, amely személy szerint azonosíthat.

Természetesen, ha mások osztanak meg rólad adatokat, akkor az adatok megosztása felett ők rendelkeznek.”

Röviden és tömören: ha neked a felhasználói fiókodban rendben vannak az adatvédelmi beállítások, és mégis kiszivárgott valami, amit nem szerettél volna, akkor érdemes körbenézni a barátaid körében, mert ott találod meg a leggyengébb láncszemet.

A teljes adatvédelmi nyilatkozatot elolvashatod itt: https://www.facebook.com/about/privacy/your-info

Ha ezek után még mindig bizalmatlan vagy, bizony nem nagyon van más választásod, minthogy elhagyod a közösségi portált, mert hidd el, ők jogilag jobban le vannak fedve, mint a felhasználók.